Rozwój nauk żywieniowych oraz wiedzy o korelacji  między dietą a zdrowiem człowieka zaowocował odkryciem, że poza wartościowymi, znanymi nam od dawna składnikami odżywczymi warzywa, owoce i zioła zawierają również całe bogactwo cennych substancji o funkcjach nie odżywczych, które działają profilaktycznie lub mogą wspomagać organizm w zwalczaniu różnych chorób.

Istnieją setki badań naukowych, które w sposób jednoznaczny stwierdzają korzystny wpływ owoców i warzyw w diecie, określają i definiują pozytywne dla człowieka substancje, które w nich znajdujemy, zarówno te stanowiące składniki odżywcze jak również te wpływające na organizm w inny sposób. Oczywiście w zależności od warzywa, owocu czy zioła obecność pozytywnych substancji, ich rodzaj i stężenie są różne.

Z sokami czy to warzywnymi, owocowymi czy też mieszaniną obu, sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. Mamy soki z zagęszczonego koncentratu, soki klarowne, soki mętne pasteryzowane i świeże surowe soki.  Wśród tych wszystkich rodzajów największe korzyści dla naszego organizmu ze względu na bogactwo substancji odżywczych, substancji fitochemicznych, enzymów, minerałów i witamin mają odpowiednio technologicznie otrzymane świeże surowe soki i to właśnie te soki mogą efektywnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie.

Nie wszystkie jednak świeże surowe soki maja taką samą jakość, czyli zawierają wszystkie dobroczynne substancje wydobyte z rośliny – wszystko zależy od zastosowanej technologii produkcji. I tak na przykład w przypadku świeżych surowych soków uzyskanych przy pomocy sokowirówki część pozytywnych substancji zostaje zniszczona w trakcie procesu produkcji poprzez podniesioną temperaturę, która niszczy enzymy. Z kolej wysoka prędkość obrotowa (ok.1400 obr/min.) powoduje radykalne napowietrzenie soku przez co poddany jest on niekorzystnemu działaniu oksydacji.Przy produkcji świeżych surowych soków Curattio stosujemy trójfazową technologię tłoczenia wolnoobrotowego, wykorzystującą miażdzenie na poziomie komórkowym, co pozwala nie tylko wydobyć z każdej komórki roślinnej  maksymalną ilość dobroczynnych substancji ale również nie powoduje ich degradacji w trakcie procesu wyciskania. Dzięki temu soki posiadają pełną gamę dobroczynnych substancji, których przyswajalność jest kilkunastokrotnie wyższa niż form syntetycznych. 




Co kryją w sobie świeże surowe soki  Curattio ?



 Witaminy 

Grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Witaminy muszą być wprowadzone do organizmu z dietą ponieważ organizm sam ich nie syntetyzuje  lub robi to w bardzo ograniczonym zakresie.

A (retinol), C (kwas askorbinowy), E, B6(pirydoksyna), B2 (ryboflawina), B9 (kwas foliowy), B1 (tiamina), B3 (niacyna), B12 (cyjanokobalamina), inozytol, B5 (kwas pantoneowy), B7 (biotyna), K,  Cholina, D, U, B17

 

 Minerały roślinne pochodzenia organicznego

Minerały pochodzące z roślin są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm ponieważ zostały już przez roślinę przyswojone i przetrawione podczas fotosyntezy. Są naładowane ujemnie i organizm prawie natychmiast w całości je przyswaja.

Potas, Siarka, Mangan, Sód, Wapń, Fosfor, Żelazo, Cynk, Miedź, Bor, Selen, Magnez, Jod, Kobalt i wiele innych, których obecność w organizmie jest niezwykle ważna dla jego prawidłowego funkcjonowania.

 Aminokwasy egzogenne i endogenne

Aminokwasy są elementarnymi składnikami białek, enzymów, hormonów peptydowych, glikopeptydów, antybiotyków peptydowych, alkaloidów i szeregu innych substancji organicznych. Pod względem zaopatrzenia w nie organizmu dzielą się na egzogenne – które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem  i endogenne – które organizm sam potrafi wytworzyć.

Aminokwasy egzogenne pełnią niezwykle ważne różnorodne funkcje w organizmie a ich obecność jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania każdego układu organizmu.

Aminokwasy egzogenne to: Lizyna, Izoleucyna, Leucyna, Tryptofan, Fenyloalanina, Treonina, Walina, Metionina.

 

 Żywe Enzymy roślinne

W chwili obecnej świat nauki  rozpoznaje ponad tysiąc różnych enzymów. Enzymy to siła robocza organizmu – aktywne substancje zajmujące się syntezą i rozkładem, które ciągle budują i przebudowują organizm. Są katalizatorami  regulującymi każdą reakcję biochemiczną zachodzącą w naszych komórkach, w tym m.in. takie procesy jak trawienie, przemiana materii, produkcja energii, detoksykacja i inne. Enzymy trawienne  pomagają strawić naszemu organizmowi węglowodany, tłuszcze, białka i rozkładać substancje pokarmowe na mniejsze bardziej przyswajalne przez organizm cząsteczki. Pijąc surowy sok wprowadzamy do organizmu miliony enzymów, które rozkładają pożywienie w żołądku i jelicie cienkim, oszczędzając tym samym pracy naszym własnym enzymom, a zaoszczędzoną energię organizm może spożytkować np. na proces detoksykacji. Enzymy są bardzo wrażliwe na ciepło -  wzrost temperatury powoduje ich obumieranie stąd każda obróbka termiczna pozbawia nas tych drogocennych substancji.

 

 Chlorofil

Chlorofil jest zielonym, proteinowym związkiem występującym w roślinach. Przypisuje mu się silne działanie oczyszczające i wzmagające detoksykację organizmu. Stymuluje odbudowę i odmładza komórki organizmu, a także wspiera syntezę czerwonych krwinek. Chlorofil wpływa korzystnie na większe stężenie tlenu w organizmie co ma olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia. Chlorofil jest również silnym antyoksydantem. 

 

 Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega - 3

To związki organiczne, którym przypisuje się dobroczynne działanie na układ krążenia i serce, a także na rozwój mózgu i układu nerwowego. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko zawału serca, zmniejszają zawartość trójglicerydów we krwi. Muszą być dostarczone do organizmu z zewnątrz.

 Antyoksydanty

Niezwykle cenne i ważne dla człowieka substancje, które chronią komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki nieustannie atakują zdrowe komórki powodując ich uszkodzenie a nawet śmierć. Podstawowym zadaniem antyoksydantów jest ochrona organizmu człowieka przed stresem oksydacyjnym. Jest to taki stan organizmu, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników a ich zwalczaniem przez antyoksydanty – zarówno te endogenne czyli wytwarzane przez organizm – jak np. Glutation, jak również egzogenne – dostarczane z żywnością. Wolne rodniki powodują uszkodzenia błon komórkowych, a także DNA i białek wchodzących w skład enzymów. W przypadku znacznego niedoboru antyoksydantów przedłużający się stres oksydacyjny może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, na przykład miażdżycy, chorób serca, udarów mózgu, nowotworów, cukrzycy, zwyrodnienia plamki żółtej oraz do przyspieszenia procesów starzenia organizmu. Wolne rodniki produkowane są w każdej komórce podczas procesu oddychania komórkowego, jednakże przyczynami powstania stresu oksydacyjnego są przede wszystkim takie czynniki jak: stres, zanieczyszczenie środowiska, alkohol, promieniowanie, palenie tytoniu, stany zapalne w organizmie, czy tez nadmierny wysiłek fizyczny. Rośliny zawierają całą masą związków chemicznych o właściwościach antyoksydacyjnych – wśród nich najbardziej liczne są związki fenolowe, których zidentyfikowano około 8 tys. Najważniejszymi klasami polifenoli są kwasy fenolowe i flawonoidy, obejmujące flawony, flawonole, izoflawony, flawanony, antocyjany, chalkony i katechiny. Do antyoksydantów zaliczamy również m.in. witaminy A, C, E , karetonoidy (beta karoten), cynk, selen, likopen, luteinę i zeaksantynę.


 

 Fitochemikalia

Fitochemikaliami określa się szeroką gamę substancji czynnych produkowanych przez rośliny (przedrostek 'fito' dotyczy świata roślin). Często klasyfikowane są do antyoksydantów co jest błędem, ponieważ nie wszystkie fitochemikalia mają działanie antyoksydacyjne. Są to bardzo różnorodne związki o niezwykle różnych funkcjach w strukturach roślin- od barwników, związków regulujących zapach,  związków mających na celu ochronę rośliny przed patogenami, insektami lub grzybami, po stymulujące produkcję  enzymów i hormonów oraz biąrące udział w procesach odbudowy zniszczonych komórek DNA. Naukowcy szacują, że istnieje ponad 10 000 różnych związków chemicznych, które możemy zaliczyć do tej grupy. Należą do nich m.in. niektóre antyoksydanty, katechiny, antocyjany, antocyjanidyny, glukozynolany, karotenoidy, siarczki allilowe, saponiny, taniny, terpeny i inne. Świat roślin jest tak różnorodny, że nie sposób wymienić wszystkie źródła tych cennych substancji. I tak np. popularny Likopen który jest składnikiem licznych suplementów diety, a który obficie występuje w pomidorach i czerwonych owocach ma silne działanie antynowotworowe. Siarczek alliluzwiązek występujący obficie w cebuli, czosnku, porze i kapuście ma silne działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Obecnej w pieprzu i chili kapsaicynie przypisuje się działanie ochronne dla organizmu przed kancerogenami oraz pobudzanie wydzielania soków trawiennych i stymulacje perystaltyki jelit. Z kolej saponiny obecne np. w szpinaku czy jarmużu mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe oraz wpływają na proces wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi. Terpenyobficie występujące w mięcie oddziałują na enzymy. Popularna kurkumina występująca w kurkumie, wg. licznych badań naukowych posiada silne właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Luteina z kolei, która na dobre weszła do farmaceutyki i jest składnikiem licznych suplementów diety głównie na wzrok, naturalnie występuje w szpinaku, jarmużu, pomarańczach, sałacie i innych roślinach głównie liściastych, stanowiąc silny antyoksydant. Słynny Resweratrol występujący w skórkach owoców, głównie winogron i czarnej porzeczki to związek fitochemiczny o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Karotenoidy obficie występujące w marchwi, szpinaku, jarmużu, pietruszce, papryce i brokułach to również doskonały przykład fitochemikaliów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Poliacetyleny - falkarinol i falkarindol  z marchwi mają silne działanie antynowotworowe. Glukozynolany – związki bogate w siarkę są regulatorami enzymów stanowiących ochronę przed niszczeniem struktury DNA komórki. Produkty powstałe z rozpadu glikozynolanów – izotiocyjaniny mają udowodnione działanie antynowotworowe (np. Indol-3-karbinol). Sulforafan to substancja występującą m.in. w brokułach o silnych właściwościach detoksykacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Wśród fitochemikaliów mających działanie antyoksydacyjne niektóre flawonoidy mają również działanie grzybobójcze i przeciwbakteryjne. Niektóre z nich wykazują również działanie  hamujące utlenianie cholesterolu LDL, zapobiegając powstawaniu złogów miażdżycowych a także uczestniczą razem z witaminą C w syntezie kolagenu.

Przywołane powyżej substancje to zaledwie wycinek z tych już rozpoznanych przez Naukę, która cały czas odkrywa nowe zaskakujące związki, które zawierają rośliny.

 

 Węglowodany

Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu. Poza główną funkcją jaką pełnią –  energetyczną, pełnią jeszcze inne  jak np. funkcja regulacji metabolizmu poprzez warunkowanie prawidłowego spalania tłuszczy. Dzielimy je na proste oraz złożone. Owoce zawierają zdecydowanie większą ilość węglowodanów prostych, warzywa natomiast mają więcej węglowodanów złożonych. Węglowodany proste są  szybciej przyswajane przez nasz organizm, podczas gdy złożone są znacznie dłużej trawione przez co, powoli dostarczają nam energii. Zachowanie zdrowego balansu pomiędzy tymi dwoma rodzajami węglowodanów jest konieczne dla zachowania smukłej sylwetki.

 

 Woda wprost z roślin

Nasz organizm w 65% składa się z wody. Każda komórka naszego ciała potrzebuje odpowiedniego nawodnienia. Jeśli dostarczamy do organizmu wodę z napojami, kawą, herbatą, drinkami czy też innymi rodzajami płynów, które mogą zawierać cukier, chlor, kofeinę, konserwanty, barwniki i tym podobne substancje, to organizm musi najpierw poradzić sobie z usunięciem dodatkowych substancji z wody co dodatkowo obciąża organy wydalnicze jak wątroba czy nerki. Woda zawarta w sokach jest natomiast czysta i niczym nie zanieczyszczona, przetworzona przez rośliny dlatego jest od razu przyswajana przez organizm bez konieczności obciążania go dodatkowymi czynnościami.


 

Detoksykacja (łac. detoxicatio – usuwanie toksyn)

to proces polegający na usuwaniu toksyn i innych szkodliwych substancji z organizmu. Toksynami nazywamy różnego rodzaju substancje, które wywierają szkodliwy wpływ na nasz organizm. Jesteśmy narażeni na wpływ tych związków każdego dnia. Docierają one do naszego ciała na przykład wraz z pokarmem. Wysoko przetworzone produkty obfitują w konserwanty, barwniki, aromaty, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Dodatkowo wprowadzamy do organizmu resztki antybiotyków, które mogły być podawane zwierzętom i toksyny, które znajdowały się w ich paszy. Sami często dodatkowo zwiększamy liczbę toksyn pijąc alkohol, mocną kawę, herbatę, paląc papierosy lub przebywając w otoczeniu palaczy. Często zażywamy nadmierną ilość leków, które tak naprawdę moglibyśmy ograniczyć (np. leki przeciwbólowe i nasenne) lub zastąpić naturalnymi metodami. Toksyny znajdują się również w naszym najbliższym otoczeniu, np. w wodzie, glebie, powietrzu, wyposażeniu mieszkania.

 

Jak toksyny wpływają na organizm?

 

Efektem nagromadzenia toksycznych związków w organizmie jest zaburzenie wewnętrznej równowagi organizmu (homeostazy), co łączy się z osłabieniem odporności. Może to być przyczyną wielu schorzeń nękających zatruty organizm. Przede wszystkim pierwsze objawy nagromadzenia zbyt dużej ilości szkodliwych związków to: uczucie ogólnego przemęczenia, obniżenie sprawności psychicznej i fizycznej, złe samopoczucie, problemy z koncentracją i brak energii. Objawy te sa trudne do zidentyfikowania i niejednokrotnie nie zdajemy sobie sprawy że nam towarzyszą. Dopiero po usunięciu czynników zaburzających naszą równowagę, możemy dostrzec poprawę jakości życia.   O zatruciu organizmu mogą świadczyć ponadto niespokojny sen (bezsenność), bóle głowy, obrzęki, spowolnione trawienie, wzdęcia oraz zaparcia – co najczęściej jest przyczyną znikomej skuteczności diet odchudzających. Ponadto medycyna naturalna uważa, że większość chorób układu nerwowego, jak również nowotworów może wynikać z kumulacji toksycznych związków, które przenikają do ciała z otaczającego nas skażonego środowiska. Zatrucie organizmu to również problem estetyczny. Pojawia się wtedy nieprzyjemny zapach z ust i specyficzna woń ciała. Cera jest blada i „ziemista”, na skórze pojawia się cellulit. Dodatkowo częstym problemem u takich osób jest trądzik i inne zmiany pojawiające się na skórze oraz trudności w spalaniu tkanki tłuszczowej.

 

Jak pozbywamy się  toksyn?

Pomimo ogólnej powszechności toksyn, nasz organizm całkiem sprawnie sobie z nimi radzi. Główną rolę w neutralizacji szkodliwych związków odgrywa wątroba. W walce z toksynami pomagają jej nerki, płuca i układ limfatyczny. Duża część toksyn zostaje również neutralizowana przez skórę wraz z potem lub w postaci wyprysków skórnych.

 

Nasz organizm sprawnie usuwa toksyny, jednak tylko wtedy, gdy nie pojawiają się w zbyt dużych ilościach. Kiedy ilość toksyn przewyższa zdolności samooczyszczania organizmu - szkodliwe substancje kumulują się i osiadają w naszym ciele. Zalegają głównie w wątrobie, układzie pokarmowym, tkance tłuszczowej oraz tkance łącznej. Nadwyrężony wówczas organizm zdradza oznaki choroby. Czujemy się osłabieni, zmęczeni, obniża się nasza witalność, spowalnia metabolizm i pogarsza się samopoczucie. Jednym słowem nasz organizm zaczyna zachowywać się jak wiekowy staruszek.

Jak wspomóc organizm w walce z toksynami?

Istnieje niezliczona liczba diet oczyszczających. Wspólnym mianownikiem dla zdecydowanej większości z nich są dwa aspekty: głodówki i/lub duży udział surowych warzyw i owoców w diecie.

Właśnie z myślą o detoksykacji przygotowaliśmy w Curattio specjalne programy oczyszczające wspomagające detoksykację organizmu – Curattio Re-Start. Nasze programy oczyszczające to idealne narzędzie do pozbycia się toksyn z organizmu, odzyskania energii, dobrego samopoczucia i blasku.

Jak  to działa?

Soki Curattio podczas procesu technologicznego są pozbawiane całkowicie nierozpuszczalnego błonnika zawartego w warzywach, owocach i ziołach, przy jednoczesnym zachowaniu w formie bioaktywnej wszelkich dobroczynnych substancji zawartych w roślinach. Dostarczając do organizmu powyższe substancje w formie bez błonnikowej powodujemy, iż organizm nie musi wydatkować energii na czasochłonny proces trawienia, pozwalając mu  na spożytkowanie jej na detoksykację. Substancję zawarte w soku są absorbowane przez organizm w zaledwie 10-15 minut od spożycia. W przypadku surowych warzyw i owoców organizm potrzebuje aż 4-6 godzin na przeprowadzenie procesów trawienia, a nadto wiele wartościowych składników odżywczych oraz innych dobroczynnych  substancji jest wydalana z organizmu wraz z błonnikiem. Pijąc soki Curattio dajemy naszemu organizmowi niezbędny czas na odpoczynek i regenerację dostarczając mu jednocześnie wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Wraz z sokami poza składnikami odżywczymi wprowadzamy do organizmu całą masę pożytecznych dla organizmu substancji wspomagających detoksykacje takich jak: żywe enzymy roślinne, które ułatwiają trawienie oraz stymulują reakcje biochemiczne związane z oczyszczaniem, chlorofilfitochemikalia  (np. Sulforafan – silny detoksykant, Kurkumina i wiele innych),  węglowodany – zapewniają szybki zastrzyk energii, aminokwasy np. Cystyna – prekursor Glutationu – najsilniejszego naturalnego wytwarzanego przez organizm detoksykantu, czy antyoksydanty egzogenne. Wszystkie powyższe substancje wspomagają organizm w detoksykacji przyspieszając ją i potęgując jej efekty.

Każdy z programów oczyszczających nie przekracza dziennie dawki 1300 kalorii, co powoduje, że organizm sięga do zapasów kalorii zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Spalanie tkanki tłuszczowej powoduje zwiększone uwalnianie skumulowanych w niej toksyn czemu towarzyszy również spadek wagi ciała. Efektem ubocznym oczyszczania organizmu jest więc spadek wagi i modelacja sylwetki.

Dzięki Curattio Re-Start  fundujemy naszemu organizmowi swego rodzaju wakacje all inclusive, podczas których zostanie oczyszczony z toksyn, dobrze odżywiony, zregenerowany oraz dostanie zastrzyk nowej energii.

W czasie trwania niskokalorycznego programu Curattio Re-Start organizm nie tylko zostanie wspomożony w detoksykacji, ale również strawi i wydali resztki zalegających w jelitach pokarmów dzięki czemu usprawniamy również trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Sprawniejsze wchłanianie składników odżywczych to z kolei lepiej odżywione komórki, a lepiej odżywione komórki to bardziej sprawne i odporne  komórki, więcej energii, lepsze samopoczucie i lepszy wygląd.

Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawowym czynnikiem prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Jest to stan, w którym płyny między-komórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają ściśle określony balans  między kwasami a zasadami we krwi i tkankach, warunkując odpowiednie pH. Optymalnym zakres pH krwi naszego organizmu, dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.

Aby organizm utrzymywał stałe pH krwi wymagane jest sprawne funkcjonowanie mechanizmów regulacyjnych, do których zalicza się: krążenie, trawienie, wytwarzanie hormonów, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki. Sprawność tych mechanizmów zależy od wydolność narządów, oraz dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym - magnezu, wapnia i potasu.

Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej to skutek pojawienia się kwaśnych pozostałości przemiany materii, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi lub radzi niewystarczająco. Ze względu na to, że wiele produktów przemiany materii to kwasy, to nawet w warunkach fizjologicznych istnieje raczej tendencja do zakwaszania organizmu. Waga zakwaszenia dla ustroju jest duża gdyż już nawet niewielkie odchylenia od normy mogą powodować poważne zaburzenia w procesach przemiany materii. Mianowicie, otwierają drogę różnego rodzaju zarazkom, bakteriom, wirusom i patogenom, sprzyjają fermentacji pokarmu poprzez aktywacje bakterii beztlenowych, powstawaniu drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pożywieniem, następuje również rulonizacja i agregacja erytrocytów co powoduje zmniejszenie transportu tlenu do komórek. Zakwaszenie może  wpływać na m.in. starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby rozcieńczyć nadmiar kwasów i zapobiec zniszczeniom. Zakwaszenie może sprzyjać rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia i braku energii, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Szacuje się, że w Europie nawet ponad 85% ludności cierpi z powodu zakwaszenia organizmu.

 

Mechanizm zakwaszenia jest następujący. Szybkie tempo życia – brak czasu na  zdrowy styl życia, brak odpowiednio zbilansowanej diety mogą powodować w sposób ciągły zakwaszenie organizmu, który broni się wykorzystując swoje naturalne systemy buforowe. Jeśli zakwaszenie przekracza  możliwości ochronne systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów.

 

Zakwaszenie jest groźne dla całego organizmu. W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.

 

Jak zalkalizować organizm?

 

Najważniejszym krokiem do uniknięcia lub pozbycia się zakwaszenia z organizmu jest wyeliminowanie przyczyny powodującej zaburzenie równowagi zasadowo–kwasowej, którą najczęściej jest nieodpowiednio zbilansowana dieta i styl życia. Zrównoważona  dieta powinna składać się w 80% z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20% z kwasotwórczych.

 

Soki Curattio dzięki silnym właściwościom alkalizującym idealnie nadają się do kuracji odkwaszającej organizm. Rośliny, z których robione jest Curattio są specjalnie dobrane pod kątem właściwości, w tym odczynu ph -  jarmuż, szpinak, brokuły, rukolę, alfa- alfa, ogórka, limonkę, spirulinę, chlorellę czy cytrynę cechuje odczyn ph na poziomie aż 10, pozostałe składniki takie jak cukinia, sałata rzymska, sałata karbowana, papryka czy daktyle posiadają odczyn ph na poziomie 9, natomiast jabłka, rzodkiew, marchew, burak, biała rzodkiew czy pomarańcz mają odczyn ph na poziomie 8. 

 

Zarówno dzięki programom Curattio Re-Start jak i pojedynczym sokom możemy wspomóc organizm w zachowaniu lub przywracaniu równowagi kwasowo–zasadowej  dostarczając alkaliczną porcję dobroczynnych składników.

Od starożytnych czasów ludzie poszukiwali sposobu na zatrzymanie młodości, piękna i blasku. Próbowali odkryć fontannę młodości, której magiczne źródło da im długowieczność. W zasadzie nic się w tej mierze nie zmieniło, poza świadomością, że  cudownej fontanny młodości,  nie ma, a to jak wyglądamy i jak się czujemy zależy przede wszystkim od nas. Potrzeba przedłużenia młodości i zachowania jak najdłużej dobrego wyglądu i samopoczucia stymulowana kolejnymi odkryciami świata nauki w tym zakresie, zrodziła nawet gałąź medycyny, którą określa się na świecie medycyną Anty- Aging lub medycyną przeciwstarzeniową. Jest to nowy dział medycyny, której celem jest zapobieganie chorobom, ich wczesne wykrywanie i leczenie oraz odwracanie dysfunkcji i zaburzeń związanych z wiekiem. Jednym słowem profilaktyka prowadząca do spowalniania lub cofania naszego zegara biologicznego. Zasadnicza różnica pomiędzy medycyna klasyczną a medycyną przeciwstarzeniową jest taka, że ta pierwsza zajmuje się rozpoznawaniem już istniejących chorób i ich leczeniem, ta druga z kolei zajmuje się optymalizacją zdrowia i zapobieganiem chorobom zanim jeszcze pojawią się w organizmie. Szeroki nurt anty - aging  skupia się na zatrzymaniu lub odwróceniu procesów starzenia się komórek, wzmacnianiu odpowiedzi immunologicznej organizmu, która jest pierwszą podstawową barierą dla wszelkich chorobotwórczych patogenów, zachowaniu aktywności sportowej, eliminacją przyczyn tworzenia się w organizmie stanów zapalnych, zaburzeń hormonalnych, higienicznym trybie życia oraz radzeniu sobie ze wszechobecnym stresem a przede wszystkim racjonalnej zdrowej diecie.

 

Właśnie dieta ma dla medycyny anty - aging największe znaczenie, ponieważ to dzięki właściwej, racjonalnej diecie możemy wpływać w znaczący sposób na to jak wyglądamy, jak się czujemy i jaki jest nasz rzeczywisty wiek biologiczny. Modelowa dieta anty-aging powinna być niskokaloryczna– co najmniej 30% mniej dostarczanych kalorii niż ilość określona w tradycyjnym dziennym zapotrzebowaniu na kalorie, obfita w warzywa i owoce, wysokowartościowe bioaktywne (nie termicznie obrabiane) białko, nienasycone kwasy tłuszczowe. Wyeliminowane powinny być wszelkie substancje szkodliwe– alkohol, kofeina, produkty wysoce przetworzone, konserwanty sztuczne barwniki etc. i ograniczony nabiał. A przede wszystkim w diecie powinny być używane tylko takie pokarmy, które są źródłem najwyższej jakości substancji odżywczych.

Medycyna anty- aging największy nacisk kładzie więc na świadome odżywianie – stąd tak ważne dla niej są surowe pokarmy takie jak warzywa i owoce, które są skarbnicą antyoksydantów. To właśnie antyoksydanty w walce z procesami starzenia się organizmu odgrywają bardzo ważną rolę, zwalczając wolne rodniki, które atakują zdrowe komórki uszkadzając ich błony komórkowe i DNA. Wolne rodniki są naturalnym produktem ubocznym procesów metabolicznych neutralizowanych przez organizm. W momentach stresu, zwiększonego wysiłku, choroby, stanu zapalnego dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego czyli sytuacji, w której następuje zaburzenie równowagi między produkcją wolnych rodników a zdolnością organizmu do neutralizacji wolnych rodników czy też zdolnością do naprawiania wyrządzonych przez nie szkód. W wyniku stresu oksydacyjnego, komórki organizmu są niszczone a nawet obumierają. Antyoksydanty pomagają utrzymać stan równowagi, a w przypadku wystąpienia stresu oksydacyjnego ich wysoka liczba w organizmie pomaga przywrócić równowagę i chronić komórki przed zniszczeniem lub uszkodzeniem.

Fitochemikalia również służą młodości. Te różnorodne pożyteczne substancje chemiczne pochodzenia roślinnego odgrywają wiele ważnych ról. Od regulacji procesów biochemicznych w organizmie, stymulację enzymów i hormonów, właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Żywe enzymy z kolei ułatwiają liczne procesy metaboliczne jak np. proces trawienia białek, węglowodanów czy tłuszczy przez co organizm wydatkuje mniej energii na trawienie dzięki czemu emituje mniej wolnych rodników, co przekłada się z kolei na korzystny bilans oksydacyjny.

 

Każdy z soków Curattio to doskonała porcja najbardziej wartościowych substancji odżywczych prosto od Matki Natury, bez jakiegokolwiek dodatku z zewnątrz. Dzięki szybkiej absorpcji surowych soków Curattio, organizm już po 10-15 minutach od wypicia soku otrzymuje wszystkie zawarte w nim składniki odżywcze oraz całą masę antyoksydantów, fitochemikaliów, żywych enzymów roślinnych, minerałów i witamin. Właściwości soków Curattio pozwalają im doskonale wpisać się w idee medycyny anty-aging.

Pijąc soki dostarczamy nie tylko wysokiej jakości substancje odżywcze, ale jednocześnie wprowadzamy masę dobroczynnych dla naszego zdrowia i wyglądu substancji pochodzenia roślinnego.

 

Dzięki Curattio  zadbasz w sposób naturalny o swój organizm i wspomożesz go na wielu polach, pomagając zachować lub przywrócić niezbędną równowagę.

 


Dlaczego warto?





 Paliwo dla organizmu

Źródło najwyższej jakości szybko przyswajalnych, bioaktywnych i wartościowych składników odżywczych pochodzenia roślinnego. Dzięki unikalnej technologii wyciskamy z warzyw, owoców i ziół wszystko co najlepsze, w tym witaminy, minerały, żywe enzymy roślinne, antyoksydanty, fitochemikalia i inne substancje, które odżywią Twój organizm. Sok Curattio to skondensowana dawka warzyw i owoców. Każdy sok to ok 1,5 kg warzyw, owoców i ziół!


 Dobrze nawodniony organizm

Dzięki Curattio każda komórka Twojego organizmu zostanie odpowiednio nawodniona, a elektrolity takie jak Sód i Potas zadbają o prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową.


 Naturalny Detoks


Programy Curattio Re-Start wspomogą oczyszczenie Twójego organizmu z toksyn i innych szkodliwych substancji, dzięki czemu odzyskasz energię, blask i dobre samopoczucie. Oczyszczenie organizmu spowoduje również lepszy metabolizm, większe wykorzystanie składników odżywczych przez komórki, oraz szybszą produkcję energii.

 Smukła sylwetka


Efektem ubocznym programów Curattio Re-Start jest utrata wagi ciała, dzięki czemu możesz zgubić kilka zbędnych kilogramów.


 Alkalizacja organizmu


Przywrócisz równowagę ph w organizmie dzięki czemu możesz poczuć się lepiej i odzyskać witalność.


Anty-Aging

Dobre odżywienie organizmu, oczyszczenie z toksyn i dobry balans ph w Twoim organizmie pozwolą uwidocznić Twój piękny wygląd. Twoja cera, włosy i paznokcie najszybciej to odczują.











Dowiedz się więcej o naszych składnikach!